UNFREE LABOR
BOOK UW TICKETS |
Do we have the choice ?
Hebben we altijd de mogelijkheid om ons werk te kiezen? Waarom worden bepaalde categorieën mensen vaak gedegradeerd tot tweederangsbanen? Zijn we altijd vastbesloten om bij te dragen aan een ongelijke arbeidsmarkt of hebben we, als consumenten, een keuze?
Artikel 23 van de Universele Verklaring stelt: “Een ieder heeft recht op arbeid, op vrije keuze van beroep, op rechtvaardige en gunstige arbeidsvoorwaarden en op bescherming tegen werkloosheid. Een ieder heeft, zonder enige discriminatie, recht op gelijk loon voor gelijk werk”.
De tentoonstelling “Onvrije arbeid” nodigt ons uit om de vage overgang tussen vrij en onvrij werk te verkennen. Dwangarbeid is niet beperkt tot de donkerste periodes van onze recente geschiedenis, maar is vandaag de dag nog steeds een realiteit. Bezoekers zullen leren dat de afwezigheid van keuze onvermijdelijk een relatie van dominantie-subordinatie met zich meebrengt.
Wat betekent het begrip ‘keuze’ eigenlijk voor werknemers in de 21e eeuw?
“Unfree Labor” is een geëngageerde tentoonstelling die bezoekers uitnodigt om na te denken over en een standpunt in te nemen over situaties die vandaag de dag bestaan in Duitsland, België en het Groothertogdom Luxemburg. Hoeveel vrijheid hebben we in onze rijke, zogenaamd democratische landen als het gaat om het aannemen van een baan? In hoeverre dwingt economische, juridische of emotionele dwang iemand om een baan te accepteren met mogelijk oneerlijke voorwaarden?
Duitsland, België, Luxemburg: drie landen die zo dicht bij elkaar liggen, maar soms ook heel verschillend zijn in hun relatie tot werk. Deze tentoonstelling onderzoekt de realiteit waarmee veel onzekere werknemers te maken hebben, aan de hand van voorbeelden zoals fietskoeriers, huishoudelijk personeel, slachthuispersoneel, internetsekswerkers en gevangenisarbeid.
Wie profiteert er van dit systeem? Welke impact heeft het op de betrokkenen? En hoe kunnen we eerlijkere arbeidsomstandigheden bevorderen?
“Unfree Labor” is een tentoonstelling die informeert, maar ook veel verontrustende vragen stelt. Het doel is om bezoekers te helpen een beter begrip te krijgen van de wereld van werk die we delen.
De tentoonstelling is ook het resultaat van een actief initiatief van studenten van universiteiten en hogescholen in de drie landen, die een innovatieve en frisse kijk van de jongere generatie op maatschappelijke kwesties brengen.